15 inzichten over het werken met Duitsers

Je kent je buren en je kent ze niet. Zo gaat het ook tussen Belgen en Duitser.

Hier deel ik 15 van mijn inzichten over Duitsers zodat je een voeling voor hun cultuur krijgt. Mijn belangrijkste inzicht: wees open en nieuwsgierig om je buren te ontdekken.

 1. Stereotypen over Duitsers kunnen waar zijn. Maar wees voorbereid om veel ‘niet-stereotypen’ te ontmoeten. Meer als 10 miljoenen Duitsers hebben een immigratieachtergrond tot 3 of 4 generaties .
 2. Duitsers kunnen zeer traditioneel, zeer hiërarchisch en regel-georiënteerd zijn.
 3. Ze zijn voorzichtig met nieuwe dingen.
 4. Duitsers werken hard, maar ze weten hoe ze het leven moeten vieren, zoals tijdens het Karneval, het Oktoberfest of een Schützenfest.
 5. Hun weekend begint vaak op vrijdag om 14.00 uur.
 6. Er is veel vertrouwen tussen mensen en een groot gevoel van samenhorigheid. Mensen zullen je je verloren sleutels of portemonnee teruggeven.
 7. Er wordt verwacht dat de dingen in orde zijn en werken. Maar je zult ontdekken dat Duitsers niet altijd efficiënt zijn. Technologieën kunnen verouderd zijn en ze maken ook fouten.
 8. Duitsers zijn milieuvriendelijk en houden van hun natuur. Ze recyclen alles, van glazen flessen tot papieren handdoeken.
 9. Duitsers zijn niet erg spontaan en scheiden hun privé- en werkleven. Je moet met ze afspreken om zo’n beetje alles te doen, inclusief een koffiepauze. Wil je afspreken – vraag het gewoon.
 10. Duitse literatuur is iets om trots op te zijn, en er is een nauwe band. 
 11. De Duitse taal kan een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen over het verknoeien van de tijden of artikelen. De mensen zullen je begrijpen.
 12. Duitsers kunnen grenzen overschrijden als het over geven van een commentaar gaat.
 13. Onderbreken of in een gesprek springen hoort niet. Men wacht met spreken tot de ander klaar is. (Lastig met Nr.12 in je hoofd)
 14. De meeste Duitsers spreken Engels – en ze vertellen je dat ze maar een klein beetje spreken.
 15. Duitsers zijn een post- en bel-land. Als u contact met iemand moet opnemen, hoeft u niet te e-mailen, pak gewoon de telefoon op en bel.

 

Heb je vragen over de Duitser of wil je met een “echte” Duitser over je intreden in Duitsland spreken?

Neem gerust contact met mij op of  boek hier een vrijblijvende 30-minuten babbel met mij.

Groeten, Markus

 

P.S.: Kijk zeker ook naar de andere blogs over overzicht van blogs over internationalisatie, marktintreden en Duitsers.